Mina studier

Industrivalidering blev en hit för succéföretaget CW Lundberg

1 november, 2020

Det är ingen tvekan: CW Lundberg är ett företag som vill framåt ‑ och vägen dit går genom deras medarbetare.

I senaste satsningen får de anställda chansen att höja sin kompetens genom industrivalidering.

— Att se stoltheten hos kollegorna är fantastiskt, säger VD:n Thomas Lundberg.

 

 

 

Berättelsen om CW Lundbergs framgångar är egentligen lite av ett kärleksbrev, eller kanske snarare en hel korrespondens, mellan företagets VD Thomas Lundberg, 30, och kollegorna.

Och hade Thomas Lundberg berättat den här historien hade han helt säkert ställt sig i bakgrunden för att framhäva just kollegorna.

  • Utan dem är vi ingenting, säger han själv.

 

Den här artikeln handlar egentligen om Emma Lindström, 21, en tjej som slutade skolan redan innan gymnasiet och som länge trodde att hon kanske aldrig skulle förstå särskilt mycket i studieväg.

 

I dag inspirerar hon ett helt företag.

 

Fast för att komma till henne backar vi bandet och börjar på adressen Landsvägen 52 i nordvästra Mora.

 

Åker du förbi parkeringen här ser det kanske inte så anmärkningsvärt ut från gatan – en traditionsenlig fabriksanläggning och kontorslokaler i gult tegel med blå markiser.

 

Men där inne händer det saker som på många sätt är lika glädjande på ett mänskligt plan som de är affärsmässigt kloka.

 

 

Har ökat med 15-20% per år

 

Verksamheten startade redan 1988 och har funnits som just taksäkerhetsföretaget CW Lundberg sedan 1993. För sex år sedan tog (då blott 24-åriga) Thomas Lundberg över som VD och i hans regi har omsättningen gått som tåget.

Under den här tiden har CW Lundberg haft en kraftig tillväxt på cirka 15-20% per år. Med runt 200 miljoner i försäljning finns företaget nu i Sverige, Norge och Polen.

 

 

— Framgångarna beror på våra medarbetares driv och kompetens säger Thomas Lundberg själv men pratar man med några av de 90-talet anställda så menar de att en viktig del också beror på att ledarskapet är både nytänkande och inspirerande

 

 

  • Thomas är en VD som påbörjat en modernisering och förflyttar företaget framåt varje dag genom ett ledarskap som verkligen visar värde i varje medarbetare, säger Nina Sund, 39, som är HR-chef på CW Lundberg.

 

 

Med ett decenniums erfarenhet, bland annat som HR-chef, hade hon sedan flera år valt att jobba som konsult, tills hon kom i kontakt med CW Lundberg.

 

  • Ur ett HR-perspektiv är det här ett fantastiskt företag att jobba med personalfrågor i. I mitt jobb är VD:s vision och ledarskap A och O och det var på grund av Thomas som jag valde att ta anställning.

 

Och i just den här andan har nu kollegorna fått chansen att lyfta sin kompetens ytterligare. Med start 2020 har alla som jobbar i produktionen fått en riktig industrivalidering, ett program där de anställda får en utvärdering för att se igenom sina kunskaper och därefter erbjuds utbildningskurser med prov för att certifiera sig till den branschbestämda standarden som krävs för att kunna jobba kvalitetssäkert vartsomhelst i svensk industri.

 

  • Våra kollegor är vår viktigaste tillgång. Utan dem är vi ingenting, deras kompetens är vår konkurrenskraft. Vi har försökt att ta tillvara dem på bästa sätt och på det här sättet har vi velat få bättre koll på vad alla kan, vilka dolda talanger som finns inom företaget, men också att kunna hjälpa de som behöver lyfta upp vissa delar. Vi rör oss in i framtiden och framtiden innebär ny kunskap,. Vi vill därför utrusta våra kollegor med rätt kunskaper att möta framtiden med, säger Thomas Lundberg.

 

 

 

 

 

 

Anlitade YrkeasAkademin för industrivalidering

Som partner i det här projektet anlitade man utbildningsföretaget YrkesAkademin, en av Sveriges ledande aktörer när det kommer till att hjälpa till att certifiera kompetens enligt Svensk Industrivaliderings standard.

 

  • Ja, vi hade hört med flera andra företag i närområdet som tidigare gjort det här tillsammans med YrkesAkademin och tyckte det var väldigt lyckat. Med hjälp av dem har vi i dagsläget hunnit gå igenom validering med cirka 75% av vår styrka. Där fick vi reda på att vår kompetensnivå redan ligger högre än rikssnittet och det är härligt att Vi visste att vi var bra, men det är ju kul att få ett kvitto på det, säger Thomas Lundberg.

Men de upptäckte också andra viktiga saker.

 

I utbildningen Industrivalidering BAS ingår olika moment så som mätteknik, materiallära, it och automation, ritningsläsning och matematik – men också engelska och svenska.

 

  • Det har kommit fram i valideringen att det kan finnas svårigheter bland en del av våra kollegor som inte har svenska som modersmål. Och det är ju en fråga om arbetsmiljö och säkerhet – förstår du till exempel inte en säkerhetsföreskrift till 100 procent så kan det gå riktigt illa, säger Thomas.

 

För att ge extra stöd tillsatte han därför extra undervisning för de medarbetare som behövde det.

 

  • Vi vill säkerställa att alla kan förstå det här fackspråket som finns i vår produktion så att de känner sig trygga. Därför har vi hittat en specialist som undervisar i teknisk svenska 1,5 timmar i veckan, med målet att alla ska klara validering fullt ut.

 

I samtal med de anställda blir det i mångt och mycket tydligt att YrkesAkademins utbildning för industrivalideringen verkligen har blivit en riktig boost i självförtroende hos många.

 

 

 

”Man känner sig stolt”

Och nu kommer vi till Emma Lindström. Hon slutade plugget efter grundskolan och tog jobb i pulverlackeringen på CW Lundberg.

 

 

  • Jag har varit här i tre år. Det var min syster som jobbade här. Hon ringde och frågade om jag ville börja vilket var bra, för jag trivs här, berättar Emma.

 

Men när hon hörde talas om industrivalideringen blev hon lite orolig.

 

  • Jag tänkte att det här kommer ju gå åt skogen. Jag som inte har gått skolan, jag kan ju ingenting, och nu kommer alla få se hur dålig jag är.

 

 

 

 

 

 

Jens Larsson, 45, från YrkesAkademin minns Emma tydligt från utbildningen.

 

  • Hon var ganska knäckt innan vi började och tyckte själv det såg helt mörkt ut. Men så körde hon valideringen ändå och blev godkänd direkt på 8 av 10 ämnen, det var egentligen bara i ritningsläsning och mätteknik hon behövde hjälp för nå upp till sin certifiering. Jag minns att hon var överlycklig, visade mycket mer självförtroende och var som en helt annan person efteråt. Det är alltid härligt att se, säger Jens.

Och Emma håller med.

 

  • Nu känner jag att jag förstår mycket bättre vad jag håller på med. Jag har mest hållit på med saker som PH-värden förut men nu gör jag sådant jag inte kunnat förut. Får jag numera ett mätdon i handen så förstår jag i alla fall hur det funkar.

 

Hur känns det?

 

  • Man känner sig stolt. Jag hade ju liksom inga gymnasiebetyg men nu har jag det här intyget i stället. Och så är det är en väldig trygghet. Nu kan jag ju till exempel flytta mellan lackeringen och verkstaden och vara mer flexibel.

 

Thomas Lundberg instämmer.

 

  • Ja, för att vara konkurrenskraftiga så behöver vi också kunna bli mer flexibla, ha en annan typ av rotation där man kan täcka för varandra på olika områden.

 

Det verkar som ni är nöjda med den här valideringsinsatsen.

 

  • Ja det här var ju en ny typ av aktivitet som vi inte var bekanta med sedan tidigare, och det är en ganska stor satsning både i kronor och tid. Det kändes ändå viktigt, framförallt för att få reda på var vår kompetensnivå ligger i dag för att satsa på rätt kunskapshöjande aktiviteter och på så vis bygga vår konkurrenskraft. Men allra bäst har varit att se stoltheten hos kollegorna, trots viss tvekan hos vissa innan. De som har varit räddast har det ju faktiskt gått bäst för. Bara den positiviteten som Emma sprider här hos oss är ju en inspiration för hela företaget, säger Tomas Lundberg.

 

Så Emma, vad skulle du säga till andra som får chansen att industrivalidera sig?

 

  • Gör det! Herregud, det var skitkul!

 

 

 

LÄS MER OM INDUSTRIVALIDERING här